menu
Menu

Civil EngineerGo to Job Profile Index Page
Enter your e-mail address for Job-alert

(Powered by Google-group)

Must read: Check this page for many other articles and material.

Join this website

Job title : Civil Engineer

Questions being asked in the interview :

1. What are the causes of building collapse?
Ans: The Passage of time is one reason. Buildings also collapse due to weak foundations. Earthquakes, hurricanes and other natural disasters can also damage the structure of the buildings and cause it to collapse. Bombings or demolition of buildings is also other reasons.

2. What are the applications of modulus of elasticity?
Ans: As the term implies, "Modulus of Elasticity” relates to the elasticity or "flexibility" of a material. The value of modulus of elasticity is very much significant relating to deflection of certain materials used in the construction industry. Take for example the general E value of mild carbon steel is about 200 GPA compared to about 70 GPA for aluminum. This simply translate that aluminum is 3 times flexible than steel.

3.How do you measure concrete?
Ans:Cubic feet, Cubic yards, Cubic Meter

4.Which is stronger solid steel rod or hollow steel pipe?
Ans:On a per pound basis, steel pipe is stronger in bending and is less likely to buckle in axial compression.

5.What is aggregate?
Ans:Aggregate is the component of a composite material used to resist compressive stress.

6.What are moment of inertia and its importance in civil engineering?
Ans:The moment of inertia measures the opposition any kind of body will have against a certain momentum (along that same axis) trying to rotate that body.

7.What is the absolute pressure scale?
Ans:Absolute pressure is calculated from a vacuum (0 PSI) and atmospheric pressure is14.7PSIa or 14.7 PSI above a vacuum 1PSI on a tire pressure gauge is called 1PSIg = 15.7PSIa 10PSIg=24.7PSIa 100PSIg=114.7PSIa etc.

8.What is diversion tunnel in a dam?
Ans:When a dam is to be built, a diversion tunnel is usually bored through solid rock next to the dam site to byPAss the dam construction site. The dam is built while the river flows through the diversion tunnel.

9.What is the purpose of the gap in the road on this bridge?
Ans:Purpose of the gap in the road is to allow the road to expand and contract with temperature changes without causing damage or deformation to the road.

10.What is Gravity flow?
Ans:Gravity flow is fluid flowing due to the forces of gravity alone and not to an applied pressure head. In the Bernoulli equation, the pressure term is omitted, and the height and velocity terms are the only ones included.

(Written on: 21.10.2015)

Go to Job Profile Index Page