menu
Menu

Android Developer
Enter your e-mail address for Job-alert

(Powered by Google-group)

Must read: Check this page for many other articles and material.

Join this website

Job title : Android Developer

Job Description : We are looking for an Android developer responsible for the development and maintenance of applications aimed at a vast number of diverse Android devices. Your primary focus will be the development of Android applications and their integration with back-end services. You will be working along-side other engineers and developers working on different layers of the infrastructure. Therefore, commitment to collaborative problem solving, sophisticated design, and creating quality products is essential.

Responsibilities :Translate designs and wire-frames into high quality code, Design, build, and maintain high performance, reusable, and reliable Java code, Ensure the best possible, performance, quality, and responsiveness of the application, Identify and correct bottlenecks and fix bugs,Help maintain code quality, organization, and authorization.

Skills : Strong knowledge of Android SDK, different versions of Android, and how to deal with different screen sizes. Familiarity with RESTful APIs to connect Android applications to back-end services. Strong knowledge of Android UI design principles, patterns, and best practices.Experience with offline storage, threading, and performance tuning. Ability to design applications round natural user interfaces, such as “touch”. Familiarity with the use of additional sensors, such as gyroscopes and accelerometers. Knowledge of the open-source Android ecosystem and the libraries available for common tasks. Ability to understand business requirements and translate them into technical requirements. Familiarity with cloud message APIs and push notifications

         A knack for bench marking and optimization. Understanding of Google’s Android design principles and interface guidelines. Proficient understanding of code versioning tools, such as Git. Familiarity with continuous integration.

Questions being asked in the interview :

1. What is Android?
Ans.It is an open-sourced operating system that is used primarily on mobile devices, such as cell phones and tablets. It is a Linux kernel-based system that’s been equipped with rich components that allows developers to create and run apps that can perform both basic and advanced functions.

2. What Is the Google Android SDK?
Ans.The Google Android SDK is a toolset that developers need in order to write apps on Android enabled devices. It contains a graphical interface that emulates an Android driven handheld environment, allowing them to test and debug their codes.

3. What is the Android Architecture?
Ans. Android Architecture is made up of 4 key components : Linux Kernel, Libraries, Android Framework and Android Applications.

4. Describe the Android Framework.
Ans.The Android Framework is an important aspect of the Android Architecture. Here you can find all the classes and methods that developers would need in order to write applications on the Android environment.

5. What is AAPT?
Ans.AAPT is short for Android Asset Packaging Tool. This tool provides developers with the ability to deal with zip-compatible archives, which includes creating, extracting as well as viewing its contents.

6. What is the importance of having an emulator within the Android environment?
Ans.The emulator lets developers “play” around an interface that acts as if it were an actual mobile device. They can write and test codes, and even debug. Emulators are a safe place for testing codes especially if it is in the early design phase.

7. What is the importance of XML-based layouts?
Ans.The use of XML-based layouts provides a consistent and somewhat standard means of setting GUI definition format. In common practice, layout details are placed in XML files while other items are placed in source files.

8. What are containers?
Ans.Containers, as the name itself implies, holds objects and widgets together, depending on which specific items are needed and in what particular arrangement that is wanted. Containers may hold labels, fields, buttons, or even child containers, as examples.

(Written on: 30.10.2015)

Go to Job Profile Index Page