menu
Menu

ASP.Net Developer Go to Job Profile Index Page
Enter your e-mail address for Job-alert

(Powered by Google-group)

Must read: Check this page for many other articles and material.

Join this website

Job title : ASP.Net Developer

Job Description : Companies that hire developers for ASP.net web applications typically expect employees to perform the following tasks on a regular basis : Systems analysis and design, Integrate knowledge of business and customer requirements into design, Coding for development, maintenance, and functionality updates, Working with C#, SQL, MySQL, and related development tools, Testing new and existing applications, Maximizing usability for end users, System installation and maintenance, Integrating new technologies into system design, End user training and technical assistance, On site and remote maintenance and troubleshooting, Flexibility to work on both intranet and extranet design projects, Project management, Creating well-written and understandable technical documentation, Work with cross departmental teams and Additional duties as needed.

Questions being asked in the interview :

1. What is ASP?
Ans.Active Server Pages (ASP), also known as Classic ASP, is a Microsoft's server-side technology, which helps in creating dynamic and user-friendly Web pages. It uses different scripting languages to create dynamic Web pages, which can be run on any type of browser. The Web pages are built by using either VBScript or JavaScript and these Web pages have access to the same services as Windows application, including ADO (ActiveX Data Objects) for database access, SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) for e-mail, and the entire COM (Component Object Model) structure used in the Windows environment. ASP is implemented through a dynamic-link library (asp.dll) that is called by the IIS server when a Web page is requested from the server.

2. What is ASP.NET?
Ans.ASP.NET is a specification developed by Microsoft to create dynamic Web applications, Web sites, and Web services. It is a part of .NET Framework. You can create ASP.NET applications in most of the .NET compatible languages, such as Visual Basic, C#, and J#. The ASP.NET compiles the Web pages and provides much better performance than scripting languages, such as VBScript. The Web Forms support to create powerful forms-based Web pages. You can use ASP.NET Web server controls to create interactive Web applications. With the help of Web server controls, you can easily create a Web application.

3. What is the basic difference between ASP and ASP.NET?
Ans.The basic difference between ASP and ASP.NET is that ASP is interpreted; whereas, ASP.NET is compiled. This implies that since ASP uses VBScript; therefore, when an ASP page is executed, it is interpreted. On the other hand, ASP.NET uses .NET languages, such as C# and VB.NET, which are compiled to Microsoft Intermediate Language (MSIL).

4. In which event are the controls fully loaded?
Ans.Page load event guarantees that all controls are fully loaded. Controls are also accessed in Page_Init events but you will see that view state is not fully loaded during this event.

5. How can we identify that the Page is Post Back?
Ans.Page object has an "IsPostBack" property, which can be checked to know that is the page posted back.

6. Differences between GET and POST methods ?
Ans.We can send 1024 bytes using GET method but POST method can transfer large amount of data and POST is the secure method than GET method .

7. What is the lifespan for items stored in ViewState?
Ans.The items stored in ViewState live until the lifetime of the current page expires including the postbacks to the same page.

8. What is the difference between SQL notification and SQL invalidation?
Ans.The SQL cache notification generates notifications when the data of a database changes, on which your cache item depends. The SQL cache invalidation makes a cached item invalid when the data stored in a SQL server database changes.

9. Which is the parent class of the Web server control?
Ans.The System.Web.UI.Control class is the parent class for all Web server controls.

10. What is the behavior of a Web browser when it receives an invalid element?
Ans.The behavior of a Web browser when it receives an invalid element depends on the browser that you use to browse your application. Most of the browsers ignore the invalid element; whereas, some of them display the invalid elements on the page.

(Written on: 30.10.2015)

Go to Job Profile Index Page