menu
Menu

PHP Developer Go to Job Profile Index Page
Enter your e-mail address for Job-alert

(Powered by Google-group)

Must read: Check this page for many other articles and material.

Join this website

Job title : PHP Developer

Job Description : We are looking for a PHP Developer responsible for managing back-end services and the interchange of data between the server and the users. Your primary focus will be the development of all server-side logic, definition and maintenance of the central database, and ensuring high performance and responsiveness to requests from the front-end. You will also be responsible for integrating the front-end elements built by your co-workers into the application. Therefore, a basic understanding of front-end technologies is necessary as well.

Responsibilities : Integration of user-facing elements developed by front-end developers. Build efficient, testable, and reusable PHP modules. Solve complex performance problems and architectural challenges. Integration of data storage solutions {{may include databases, key-value stores, blob stores, etc.}}. {{Add other responsibilities here that are relevant}}

Skills and Qualifications : Strong knowledge of PHP web frameworks {{such as Laravel, Yii, etc depending on your technology stack}}. Understanding the fully synchronous behavior of PHP Understanding of MVC design patterns. Basic understanding of front-end technologies, such as JavaScript, HTML5, and CSS3. Knowledge of object oriented PHP programming. Understanding accessibility and security compliance {{Depending on the specific project}}. Strong knowledge of the common PHP or web server exploits and their solutions. Understanding fundamental design principles behind a scalable application. User authentication and authorization between multiple systems, servers, and environments. Integration of multiple data sources and databases into one system. Familiarity with limitations of PHP as a platform and its workarounds. Creating database schemas that represent and support business processes. Familiarity with SQL/NoSQL databases and their declarative query languages. Proficient understanding of code versioning tools, such as Git

Questions being asked in the interview :

1. What is PHP?
Ans.PHP is a server side scripting language commonly used for web applications. PHP has many frameworks and cms for creating websites.Even a non technical person can cretae sites using its CMS.WordPress,osCommerce are the famus CMS of php.It is also an object oriented programming language like java,C-sharp etc.It is very eazy for learning.

2. What is the use of "echo" in php?
Ans.It is used to print a data in the webpage, Example: <?php echo 'Car insurance'; ?> , The following code print the text in the webpage.

3. How to include a file to a php page?
Ans.We can include a file using "include() " or "require()" function with file path as its parameter.

4. What's the difference between include and require?
Ans.If the file is not found by require(), it will cause a fatal error and halt the execution of the script. If the file is not found by include(), a warning will be issued, but execution will continue.

5. require_once(), require(), include().What is difference between them?
Ans.require() includes and evaluates a specific file, while require_once() does that only if it has not been included before (on the same page). So, require_once() is recommended to use when you want to include a file where you have a lot of functions for example. This way you make sure you don't include the file more times and you will not get the "function re-declared" error.

6. Differences between GET and POST methods ?
Ans.We can send 1024 bytes using GET method but POST method can transfer large amount of data and POST is the secure method than GET method .

7. How to declare an array in php?
Ans.Eg : var $arr = array('apple', 'grape', 'lemon');

8. What is the use of 'print' in php?
Ans.This is not actually a real function, It is a language construct. So you can use with out parentheses with its argument list.
Example print('PHP Interview questions');
print 'Job Interview ');

(Written on: 21.10.2015)

Go to Job Profile Index Page