menu
Menu

Accountant Go to Job Profile Index Page
Enter your e-mail address for Job-alert

(Powered by Google-group)

Must read: Check this page for many other articles and material.

Join this website

Job title : Accountant

Introduction about the Accountant : This accountant sample job description can assist in your creating a job application that will attract job candidates who are qualified for the job. Feel free to revise this job description to meet your specific job duties and job requirements.

Job Responsibilities : Provides financial information to management by researching and analyzing accounting data; preparing reports.

Job Duties : Prepares asset, liability, and capital account entries by compiling and analyzing account information. Documents financial transactions by entering account information. Recommends financial actions by analyzing accounting options. Summarizes current financial status by collecting information; preparing balance sheet, profit and loss statement, and other reports. Substantiates financial transactions by auditing documents. Maintains accounting controls by preparing and recommending policies and procedures. Guides accounting clerical staff by coordinating activities and answering questions. Reconciles financial discrepancies by collecting and analyzing account information. Secures financial information by completing data base backups. Maintains financial security by following internal controls. Prepares payments by verifying documentation, and requesting disbursements. Answers accounting procedure questions by researching and interpreting accounting policy and regulations. Complies with federal, state, and local financial legal requirements by studying existing and new legislation, enforcing adherence to requirements, and advising management on needed actions. Prepares special financial reports by collecting, analyzing, and summarizing account information and trends. Maintains customer confidence and protects operations by keeping financial information confidential. Maintains professional and technical knowledge by attending educational workshops; reviewing professional publications; establishing personal networks; participating in professional societies. Accomplishes the result by performing the duty. Contributes to team effort by accomplishing related results as needed.

Skills and Qualifications : Accounting, Corporate Finance, Reporting Skills, Attention to Detail, Deadline-Oriented, Reporting Research Results, SFAS Rules, Confidentiality, Time Management, Data Entry Management, General Math Skills.

Questions being asked in the interview :

1. Why did you select accounting as your profession?
Ans.Well, I was quite good in accounting throughout but in my masters, when I got distinction I decided to adopt this field as a profession.

2. Can you name any other accounting application?
Ans.Yes, I am familiar with CGram Software, Financial Force, Microsoft Accounting Professional, Microsoft Dynamics AX and Microsoft Small Business Financials.

3. Which accounting application you prefer most and why?
Ans.I think all are good though but Microsoft Accounting Professional is best because it offers reliable and fast processing of accounting transactions that saves time and increases proficiency.

4. What is balance sheet?
Ans.It is a statement that states all the liabilities and assets of the company at certain point.

5. Have you ever heard about TDS, what it is?
Ans.Yes, TDS abbreviates Tax Deduction at Source.

6. In balance sheet, where do you show TDS?
Ans.It is shown on the assets section, right after the head current asset.

7. Do you have any idea about Service Tax or Excise?
Ans.It is a kind of hidden tax that is included in the service provided by the service provider and paid by the service receiver.

8. What is tally accounting?
Ans.It is the software used for accounting in small business and shops for managing routine accounting transactions.

9. Do you think there is any difference between inactive and dormant accounts?
Ans.Yes, both are different terms in accounting. Inactive accounts means that accounts have been closed and will not be used in future as well. While, dormant accounts are those that are not functional today but may be used in future.

10. What is ICAI?
Ans.It is the abbreviation of Institute of Chartered Accountants in India.

(Written on: 16.10.2015)

Go to Job Profile Index Page