menu
Menu

Mechanic
Enter your e-mail address for Job-alert

(Powered by Google-group)

Must read: Check this page for many other articles and material.

Join this website

Job title : Mechanic

Questions being asked in the interview :

1.How often does a car requires services?
Ans.Car requires services yearly and major maintenance at 6,000 miles.

2.Explain how timing belt works?
Ans.Timing belt rests on the crankshaft pulley and either one or two camshaft pulley; they are all align through timing belt. The closing and opening of engine valves are controlled by camshaft to let in air and fuel mixture or exhaust gas, if you do not have a timing belt or damaged timing,  it will directly affect the timing of opening and closing of engine valves. This is the reason it is called timing belt and if not in a good position, it will damage your engine.

3.Explain what is the difference between Crankshaft and Camshaft?
Ans.Crankshaft: It is linked to the pistons by the connecting rods, the force produced by the fuel-air mixture is transmitted to the crankshaft and converted to rotary motion as the crankshaft turns.

Camshaft:  It controls the intake and exhaust valves. It is linked with crankshaft either by timing chain or belt, and it turns one rotation for each two rotations of the crankshaft, for each valve it operates- the cam opens each valve at the correct time to draw fuel and air mixture or expel the exhaust gas.

4.What is automotive charging system is made up of?
Ans.Automotive charging system is made up of
  • Battery
  • Voltage Regulator
  • Alternator


5.What is the standard reading in voltmeter for functional battery?
Ans.For functional battery, the standard reading for voltmeter is 14-15 which is normal, but if reading shows 13 or less then, there is a problem with the battery.

6.Explain what are the components in alternator and how it works?
Ans.An alternator consists of the stator, rotor and copper wiring. The rotor and stator are belt driven magnets encased in copper wiring, which creates a magnetic field.  This belt is connected with engine, so when engine starts it rotates the rotor and generate a magnetic field. Stator converts this magnetic field into voltage that flows to the diode. The diode assembly converts the AC electricity to DC, which is used by car battery.

7.Explain what is kingpin offset?
Ans.Kingpin offset the part, which is usually used as a pivot in the vehicles steering.

8.What do you mean by CC when mentioning car efficiency?
Ans.CC stands for Cubic Centimeters; it tells the total volume of the engine cylinder. It indicates that the automobile with more CC produces more power than the other engines.

(Written on: 21.10.2015)

Go to Job Profile Index Page